مذاکرات تاریخی صلح میان طرف های متخاصم افغان در دوحه باز شد
صادر شده در تاریخ: 12/09/2020 - 08:12
دولت افغانستان و طالبان روز شنبه در تلاش برای پايان دادن به نزديک به دو دهه جنگ برای مذاکرات صلح در دوحه با هم ملاقات خواهند کرد، هر چند پيشرفت سريع بعيد به نظر می رسد.
مذاکرات مورد حمایت آمریکا شش ماه بعد از آن صورت می گیرد که برنامه ریزی شده به اختلافات تلخ بر سر مبادله جنجالبرانگیز زندانیان که در ماه فوریه به توافق رسید، صورت می گیرد.
گفتگوها يک روز پس از ۱۹ سال حملات ۱۱ سپتامبر آغاز خواهد شد که آمريکا را بر آن داشت به افغانستان حمله کند و رژيم طالبان را که اسامه بن لادن رهبر القاعده را پناه داده بود سرنگون کند.
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا که در مراسم افتتاحیه شرکت خواهد کرد، گفت: "دو طرف باید "چگونه کشور خود را به جلو ببرند تا خشونت ها را کاهش دهند و آنچه را که مردم افغانستان خواستار آن هستند تحویل دهند—یک افغانستان آشتی کرده با دولتی که منعکس کننده کشوری است که در جنگ نیست."
خوب است که در دوحه برای مذاکرات مهم صلح افغانستان باشد. مردم افغانستان سزاوار کشوری هستند که در جنگ نیست و ما اینجا هستیم تا از آنها در ساختن یک برنامه راه برای آینده ای صلح آمیز حمایت کنیم. pic.twitter.com/fdwo8x0gwE
— وزیر پمپئو (@SecPompeo) یدلایمخیرات 2020 سپتامبر 11این گفتگوها قرار است در یک اتاق بزرگ کنفرانس هتل برگزار شود که در آن صندلی ها در فاصله اجتماعی نقطه چین شده بودند که با یک بنر که با کلمات "مذاکرات صلح افغانستان" به چهار زبان روبه رو شده بود، نقطه چین شده بود.
نمايندگان از سحرگاه در محل لوکس، که ميزبان امضای قرارداد آمريکا و طالبان در ماه فوريه بود که راه را برای گفتگوها هموار کرد، شروع به ورود کردند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، که برای انتخاب مجدد در ماه نوامبر آماده شده است، برای پایان دادن به طولانی ترین جنگ آمریکا سخت فشار آورد و می خواهد همه نیروهای خارجی تا سال آینده افغانستان را ترک کنند.
اما یک قرارداد جامع صلح می تواند سال ها طول بکشد، و به تمایل هر دو طرف برای خیاطی چشم اندازهای رقیب خود برای کشور بستگی خواهد داشت.
طالبان که از به رسمیت شناختن دولت رئیس جمهور خودداری کرده اند، برای تغییر شکل افغانستان به یک «امارت» اسلامی فشار خواهند آورد.
دولت غنی به دنبال حفظ وضع موجود مورد حمایت غرب یک جمهوری قانون اساسی خواهد بود که حقوق زیادی از جمله آزادی های بیشتر برای زنان را در بر گرفته است.
پایان دادن به جنگ
۵۰ ساله، یکی از ساکنان کابل می گوید: «ریش من وقتی جنگ آغاز شد سیاه بود، اکنون سفید برفی است و ما هنوز در جنگ هستیم.»
این کارمند بازنشسته دولتی افزود: باور نمی کنم جنگ به این زودی ها به پایان برسد، من در مورد گفتگوها تردید دارم زیرا هر دو طرف خواهان دستور کار کامل خود و اجرای سیستم آنها هستند.
بسیاری از افغان ها بیم آن دارند که هر گونه بازگشت طالبان به قدرت- جزئی یا کامل- منجر به بازگشت شریعت اسلامی شود.
دیده بان حقوق بشر از همه شرکت کنندگان در این گفتگوها خواست تعهد کنند که حقوق اساسی را در حالی که آینده ملت را نمودار می کنند، رعایت کنند.
پاتریشیا گوسمن، مدیر همکار آسیا در گروه مدافع می گوید که "تمام شرکت کنندگان در هر دولت آینده افغانستان باید متعهد به نهادها و فرایندها برای حمایت از حقوق زنان و مطبوعات آزاد، پایان دادن به شکنجه در بازداشت و تضمین عدالت برای سوء استفاده ها شوند."
شورشیان در ماه فوریه پس از امضای قرارداد با میانجیگری قطر با واشنگتن که جدول زمانی گفتگوها را مطرح کرد، مدعی پیروزی شدند.
قطر بی سر و صدا روندی را که با خشونت در افغانستان و بحران کروناویروس پیچیده شده است، هدایت کرده است و موتلاق القتانی مذاکره کننده ارشد دوحه روز پنجشنبه بر "قدرت دیپلماسی" تاکید کرد.
دوحه از طالبان دعوت کرد تا در سال ۲۰۱۳ یک دفتر سیاسی افتتاح کنند و به کارگزار معامله خروج نیروهای نظامی فوریه بین واشنگتن و طالبان کمک کرد.
این ترتیب منجر به لحظاتی پرتنش شده است مانند زمانی که طالبان پرچم خود را بالای دفتر برافراشته و خشم را در کابل برانگیخته است.
(AFP)
tinyurlv.htu.nuclck.ruulvis.netshrtco.de